Vellykket spadestik på bygningskompleks opkaldt efter Nobelprismodtager

Den 5. september 2014 tog Klima-, Energi og Bygningsminister Rasmus Helveg Petersen det første spadestik på den bygning, der inden længe vil danne rammerne for forskning i verdensklasse på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet. Bygningen blev samtidig navngivet, og har således fået et fornemt navn, der uden tvivl aspirer til innovativ forskning og store tanker.

11.09.2014

Et særdeles fornemt navn

Bygningen får et særdeles fornemt navn, den skal nemlig opkaldes efter den danske Nobelprismodtager Jens Christian Skou og kommer således til at hedde Skou. Som man kan se billederne, deltog Jens Christian Skou i ceremonien, sammen med en række af de personer, som yder indflydelse på projektet. Den 95-årige professor emeritus fik i 1997 tildelt den prestigefyldte pris 40 år efter sin opdagelse af en livsvigtig pumpe, som befinder sig i alle kroppens celler, den såkaldte natrium-kalium-pumpe.

”Jens Christian Skous arbejde lagde grunden til en omfattende forskning i ionpumper, som stadig i dag pågår på Aarhus Universitet. Han har haft uvurderlig betydning for den sundhedsvidenskabelige forskning ved Aarhus Universitet som helhed og på Institut for Biomedicin i særdeleshed. Det vil vi gerne sige tak for ved at opkalde den nye bygning efter ham,” siger Thomas G. Jensen, institutleder på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

Nybyggeri og renovering i Aarhus

Komplekset består af to parallelle bygninger, som bliver opført på hjørnet af Vennelyst Boulevard og Høegh-Guldbergs Gade i Aarhus, og kommer bl.a. til at rumme nye, avancerede laboratorier. Det nye byggeri er samtidig startskuddet til en omfattende renovering af de eksisterende forsknings- og undervisningsfaciliteter på instituttet to andre steder i universitetsparken. Projektet er et led i statens investeringsplan for modernisering af universiteternes laboratorier og har et budget på 850 millioner kroner..

Selve byggeriet begynder i slutningen af september. De nye bygninger forventes at stå færdige ved udgangen af 2016, mens renoveringen af de eksisterende bygninger vil være færdig i slutningen af 2018.

Facts om projektet

  • Nybyggeriet kommer til at bestå af 8.300 m2 laboratoriebygning over jorden og ca. 4.800 m2 underjordiske anlæg.
  • Bygningen skal huse kontorer, laboratorier, dyrestalde og fællesområder for ca. 300 medarbejdere.
  • Nybyggeriet forventes at stå færdigt i slutningen af 2016.
  • Derudover moderniseres 14.400 m2 eksisterende biomedicinske bygninger i Universitetsparken, bl.a. Bartholin-bygningen.
  • Udvidelsen og renoveringen er finansieret af Bygningsstyrelsen og Aarhus Universitet. En tredjedel af midlerne kommer fra de såkaldt Unilab-midler, som staten har afsat til modernisering af universiteternes laboratorier.
  • Projektet er udformet af Cubo Arkitekter A/S (totalrådgiver) samt Lemming & Eriksson Rådgivende Ingeniører A/S FRI og Møller & Grønborg.
  • Første spadestik tages fredag den 5. september kl. 11.00-12.30 af bygningsminister Rasmus Helveg Petersen ved Steno Museet, Universitetsparken, C. F. Møllers Alle, 8000 Aarhus C.