AAU Esbjerg, Ny Laboratoriebygning

Bygningsstyrelsen har opført en ny 5-etagers bygning med laboratorie- og kontorfaciliteter til AAU campus Esbjerg

Niels Bohrs Vej 8, 6700 Esbjerg Vis placering på kort
  • Den nye laboratoriebygning. Foto af Thomas Mølvig. Den nye laboratoriebygning. Foto af Thomas Mølvig.
  • Et kig i bygningen. Kunsten er integreret i væggene og forestiller syreplamager fra de nedlagte laboratorier. Kunstneren er Camilla Rasborg. Foto af Thomas Mølvig. Et kig i bygningen. Kunsten er integreret i væggene og forestiller syreplamager fra de nedlagte laboratorier. Kunstneren er Camilla Rasborg. Foto af Thomas Mølvig.
  • Et kig op igennem atriet. Foto af Thomas Mølvig. Et kig op igennem atriet. Foto af Thomas Mølvig.
  • Et udsnit af den nye laboratoriebygning. Foto af Thomas Mølvig. Et udsnit af den nye laboratoriebygning. Foto af Thomas Mølvig.
  • Et close-up af bygningens træfacade. Foto af Thomas Mølvig. Et close-up af bygningens træfacade. Foto af Thomas Mølvig.
  • Kunsten er integreret i væggene og forestiller syreplamager fra de nedlagte laboratorier. Kunstneren er Camilla Rasborg. Foto af Thomas Mølvig. Kunsten er integreret i væggene og forestiller syreplamager fra de nedlagte laboratorier. Kunstneren er Camilla Rasborg. Foto af Thomas Mølvig.
  • Kabelbakke i grønt tag til trækning af ledninger m.m. ud til forsøgsopstillingsbase på taget. F.eks. til en miniaturevindmølle. Foto af Thomas Mølvig. Kabelbakke i grønt tag til trækning af ledninger m.m. ud til forsøgsopstillingsbase på taget. F.eks. til en miniaturevindmølle. Foto af Thomas Mølvig.
  • Et af bygningens laboratorier. Foto af Thomas Mølvig. Et af bygningens laboratorier. Foto af Thomas Mølvig.
  • Byggeplads sommer 2014 Byggeplads sommer 2014
  • Byggeplads januar 2015 Byggeplads januar 2015
  • Byggeplads januar 2015 Byggeplads januar 2015
  • Rundvisning bølgebassin Rundvisning bølgebassin
  • Indvielse af C1 og C2 Indvielse af C1 og C2

FAKTA

Bygherre
Bygningsstyrelsen
Arkitekt
Rambøll Arkitektur, landskab og proces og Wiberg Arkitekter
Ingeniør
Midtconsult
Øvrige
Byggeledelse: OBH-Gruppen
Budget
131 mio. kr.
Areal
5.500 m2
I brug
2015

Aalborg Universitet, og dermed også campus i Esbjerg, er kendt for den unikke studieform med problemorienteret projektarbejde. Studiemodellen på Aalborg Universitet udvikler de studerendes evne til teamwork og til at arbejde problem- og resultatorienteret. Det nye byggeri skal understøtte Aalborg Universitets studieform samtidig med, at det skal være et moderne laboratoriebyggeri i forhold til fleksibilitet,  foranderlighed, energi, bæredygtighed, tilgængelighed og arkitektonisk kvalitet.

Udgangspunktet for byggeriet er tværfaglighed, men byggeriet skal også understøtte formelle og uformelle møder mellem forskere, undervisere, studerende og andre udefrakommende. Derfor stilles der krav om transparens, fællesfunktioner og flow i den nye bygning både på tværs af etager og i forhold til det eksisterende byggeri.

Projektet omfatter 4.500 m² nybyggeri fordelt på 5 etager og ombygning af 1.000 m² eksisterende byggeri i stueplan, som støder op til og sammenbygges med nybyggeriet. Nybyggeriet indeholder laboratorie- og kontorfaciliteter for institutterne Civil, BIO og Energy, mens der i de ombyggede arealer er større auditorier til brug for universitetet, samt tørre laboratorier til instituttet DLI.

Nybyggeriet er desuden opført, så det opfylder lavenergiklasse BR2015. Projektet, som er tegnet i 3D, blev udbudt på mængder. Som et pilotprojekt valgte Bygningsstyrelsen desuden, at der under udførelsen skulle anvendes 4D til tids- og risikostyring.

Kollisionskontrol

Som et forsøg satte Bygningsstyrelsen særligt fokus på kollisionskontrol på dette byggeri ved at integrere 3D-modellering og 4D-simuleringer i projektet.

Læs artiklen "Digitalt byggeri viser sit værd"

Indvielse

AAU indviede bygningen d. 18. december 2015, hvor der var taler af bl.a. Esbjergs borgmester Johnny Søtrup, rektor Per Michael Johansen, campusleder Anders Schmidt Kristensen samt kontorchef i Bygningsstyrelsen Signe Primdal Kæregaard. Derudover var der afsløring og fernisering af kunstudsmykningen i de nye lokaler. Læs om indvielsen i menuen til højre.