Ny kunst på Aalborg Universitet

Billedkunstneren Maria Zahle har udsmykket den nye bygning til Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet. Kunstværket 'With colour, with body' forskønner bygningen via klare farver og lette mønstre i linoleumsgulvet og på væggene samt to bronzeskulpturer.

  • Maria Zahles linoleumsgulv slynger sig i store håndskårede felter igennem bygningen i gult, blåt og gråt. Foto: David Stjernholm Maria Zahles linoleumsgulv slynger sig i store håndskårede felter igennem bygningen i gult, blåt og gråt. Foto: David Stjernholm
  • Maria Zahles bronzeskulpturer, der er installeret i en lysgård. Foto: David Stjernholm Maria Zahles bronzeskulpturer, der er installeret i en lysgård. Foto: David Stjernholm
14.04.2016

Fredag den 15. april indvies den nye bygning til Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet, som Bygningsstyrelsen har været bygherre på for universitetet. Samtidig indvies kunstværket 'With colour, with body', som er udført af den danske billedkunstner Maria Zahle (1979).

Kunstværket vil fremover kunne opleves i byggeriet som en helt integreret del og tilføjelse til studie- og arbejdsmiljøet. Kunstværket består af tre dele:

  1. Linoleumsgulvet slynger sig i store håndskårede felter igennem bygningens to etager i gult, blåt og gråt. Formerne er organiske, ujævne og uforudsigelige. De koncentrerer sig farvemæssigt om fællesområder med mange mennesker og stor aktivitet. Dermed afspejler farveintensiteten den energi, der er på stedet.

  2. Maria Zahles kunstværk omfatter også to bronzeskulpturer, der er installeret i en stejl lysgård. De to figurer i menneskelig størrelse vibrerer svagt i stærk vind. De figurative skulpturer har antydningen af et ben, et hoved og en skulder. Det ubehandlede bronze skifter med tiden farve fra lys gylden til brun over sort til irgrøn. Samtidig vil befølinger fra husets brugere fungere som en slags polering af materialet og vil stå som lysere områder. De polerede felter synliggør dermed brugernes blikke og nysgerrighed.

  3. Tre malede striber på auditoriets ydrevæg strækker sig i klare grønne og røde felter op ad den lyse træbeklædning. Nogle felter er fyldt ud, andre er bare en omkrans af et ovalt, ujævnt felt. Hver form er unik og relaterer sig til det næste felt. Det kan få brugerne til at se op og opleve, at hele rummet åbner sig. En anden stribe strækker sig fra gulvet i underetagen til loftet i stueetagen.

Kunstneren vil være til stede ved indvielsen af Instituttet. Kunstværket kan ses på Statens Kunstfonds hjemmeside Vores Kunst, hvor kunstværkerne i Bygningsstyrelsens øvrige bygninger også kan ses.