SDU, DIAS

Ny bygning til Danish Institute for Advanced Learning (DIAS)

Campusvej 55, 5230 Odense Vis placering på kort
  • Hovedindgang. Illustration: CREO Arkitekter, ZESO Architects & MOE Hovedindgang. Illustration: CREO Arkitekter, ZESO Architects & MOE
  • Parterre. Illustration: CREO Arkitekter, ZESO Architects & MOE Parterre. Illustration: CREO Arkitekter, ZESO Architects & MOE
  • Åbent forbindelsesrum. Illustration: CREO Arkitekter, ZESO Architects & MOE Åbent forbindelsesrum. Illustration: CREO Arkitekter, ZESO Architects & MOE
  • Terrasse mod øst. Illustration: CREO Arkitekter, ZESO Architects & MOE Terrasse mod øst. Illustration: CREO Arkitekter, ZESO Architects & MOE
  • Eksisterende forhold og placering på OU Eksisterende forhold og placering på OU
  • Vestfacaden. Illustration: CREO Arkitekter, ZESO Architects & MOE Vestfacaden. Illustration: CREO Arkitekter, ZESO Architects & MOE
  • Tværsnit. Illustration: CREO Arkitekter, ZESO Architects & MOE Tværsnit. Illustration: CREO Arkitekter, ZESO Architects & MOE
  • Tværsnit. Illustration: CREO Arkitekter, ZESO Architects & MOE Tværsnit. Illustration: CREO Arkitekter, ZESO Architects & MOE

FAKTA

Bygherre
Bygningsstyrelsen
Kunde
SDU
Bruger
Forskningscentret Danish IAS
Totalrådgiver
CREO Arkitekter, ZESO Architects og MOE A/S
Budget
77,4 mio. kr.
Areal
3545 m2
I brug
2019

Den nye bygning skal samle de bedste forskere, der idag sidder spredt på forskellige institutter på SDU. Bygningen skal kunne tiltrække de bedste forskere fra udlandet til gavn for centeret og det øvrige universitet samt tilbyde uddannelse på allerhøjeste niveau. Bygningen skal tilbyde et excellent fagmiljø, der indenfor udvalgte områder vil placere universitetet blandt de bedste på internationalt plan.

Det har været et klart ønske fra brugerne, at huset skal have en identitet og arkitektur, der understøtter instituttets vision om at skabe revolutionerende ideer og tiltrække de fremmeste forskere inden for videnskab og humaniora (Zeso Architects).

Tilbygningen i 2 etager samt kælder/parterre vil være på i alt 3.545 m2 incl. forbindelsesgang til det eksisterende universitetskompleks i Syddansk Universitet i Odense (OU). Indeni den rektangulære bygning vil der blive skåret en næsten kvadratisk lysgård i alle 3 etager i den nordlige ende og en taghave i kun én etage i den sydlige ende. Det grønne element i bygningens lysgård og ”taghave” henter inspiration fra de fine beplantninger i de oprindelige gårdrum, og det foreslås, at der plantes træer i lys-gårdens parterreplan (Projektforslag juni 2017).