Retten på Frederiksberg

Den nye retsbygning på Frederiksberg er en tilbygning til den eksisterende bygning fra 1921, som ligger på nabogrunden.

Howitzvej 32, Frederiksberg Vis placering på kort
  • Retten på Frederiksberg: Bygningen set udefra ved indgangen Retten på Frederiksberg: Bygningen set udefra ved indgangen
  • Retten på Frederiksberg: Bygningen set udefra fra Hovedbiblioteket Retten på Frederiksberg: Bygningen set udefra fra Hovedbiblioteket
  • Retten på Frederiksberg: Facade Retten på Frederiksberg: Facade

FAKTA

Bygherre
Bygningsstyrelsen
Arkitekt
3XN A/S
Landskabsarkitekt
Schønherr
Ingeniør
Lemming og Eriksson A/S
Entreprenør
E. Pihl & Søn A/S
Øvrige
Øvrige: Tilgængelighedskonsulent Erik Bahn
I brug
2012

Den nye retsbygning på Frederiksberg er en tilbygning til den eksisterende bygning fra 1921, som ligger på nabogrunden. Bygningsstyrelsen udskrev i 2008 en indbudt projektkonkurrence med det formål at finde den tegnestue, der bedst kunne løse den bundne opgave.

Vinderen af projektkonkurrencen 3XN er lykkedes med at tegne en bygning, som i kraft af sin kompakte, men markante form tilpasser sig naturligt til omgivelserne og giver frit udsyn til det omkringliggende fredede bygningskompleks.

Bygningens form er direkte begrundet i grundens geometri, hensynet til bevaringsværdige træer og respekten for det fredede domhus. Facadeindtrykket domineres af teglsten i lyse, grålige nuancer. Det gælder både stueetage og tagetage, der er muret på stedet og de teglstensbeklædte betonelementer på de mellemliggende tre etager.

Lige så vigtigt er det, at bygningen indvendigt lever meget tilfredsstillende op til de nye krav, som domstolsreformen stiller til bl.a. sikkerhed og zoneinddeling. Der er tale om en meget funktionel bygning med en let gennemskuelig og systematisk grundplan og et tokorridorsystem, som muliggør overholdelse af de skærpede sikkerhedskrav og giver et let og ubesværet flow for ansatte og besøgende i huset.

Bygningen indeholder 8 retssale, publikumsfaciliteter samt kontorer og øvrige arbejdspladser til ca. 110 personer. Desuden er der indrettet et særligt område med venteceller til arrestanter.

Efter indgåelse af kontrakter - først med 3XN som totalrådgiver og efter entrepriseudbuddet med E. Pihl & Søn A.S. som hovedentreprenør blev projekteringen færdiggjort i et partneringsamarbejde mellem bygherre, rådgiver og entreprenør.

Vinder af RIBA Award og Frederiksberg Kommunes Arkitekturpris

Hvert år uddeler The Royal Institute of British Architects (RIBA) deres prestigefyldte Awards. I 2013 var Frederiksberg Retsbygning blandt de ni arkitektoniske værker i Europa, der modtog en pris. Du kan læse et uddrag af juryens begrundelse for, hvorfor lige netop Retten på Frederiksberg blev tildelt den anerkendte pris, i artiklen ''Arkitekturpris til Retten på Frederiksberg'' under ''Mere om projektet''.

Den 1. oktober vandt bygningen også  Frederiksberg Kommunes Arkitekturpris som anerkendelse for at være et smukt gennemført byggeri.

Kunst på stedet

Den kunstneriske udsmykning i den nye retsbygning er en lysinstallation udført af Stephen Scott.