Sommerluk for varmen og spar 1300 kroner

15.05.2014

Gør som Klimaministeren og sommerluk for varmen den 15. maj. En almindelig parcelhusfamilie kan årligt spare op til 1.300 kroner, hvis de sommerlukker for varmen. Det er budskabet i en landsdækkende kampagne fra forsyningsselskabet HOFOR og Energitjenesten. Samtidig er gevinsten for miljøet stor. Hvis alle fjernvarmebrugere i Danmark lukker for sommerventilen på deres fjernvarmeanlæg, sparer vi miljøet for 180.000 ton CO2.

Klima-, Energi- og Bygningsminister Rasmus Helveg Petersen er en af dem, der støtter kampagnen og selv har drejet på sommerventilen derhjemme.

- Jeg bakker helhjertet op om sommerluk-kampagnen. Med omtanke og en lille indsats kan vi alle spare på energien. Jeg håber, at endnu flere i år vil være med til at sommerlukke, når fyringssæsonen slutter. Hvis vi hjælper hinanden med at huske på det, og alle gør en indsats, kan vi få en rigtig stor effekt af det her. Det er vigtigt for at nå vores fælles klimamål, siger Rasmus Helveg Petersen.

Om sommeren, hvor solen har mere magt, skruer folk gerne ned for deres radiatorer, men mange glemmer at lukke for selve fjernvarmeanlægget. En landsdækkende kampagne fra forsyningsselskabet HOFOR og Energitjenesten sætter derfor 15. maj fokus på, hvor vigtigt det er, at vi alle finder frem til sommerventilen på vores fjernvarmeanlæg og sender det på lang sommerferie.

- Omkring halvdelen af de danske hjem med fjernvarme glemmer at sommerlukke, eller gør det forkert. I Københavnsområdet er andelen endda endnu højere. Her kører tre ud af fire anlæg uforstyrret videre, mens familien har travlt med at nyde sommeren. Det er oftest helt unødvendigt, og det er derfor vi gennemfører kampagnen Sommerluk.dk, siger projektleder hos HOFOR, Jimmi Eiberg.

Et gennemsnitligt parcelhus sparer 1.300 kroner ved at sommerlukke. Besparelsen afhænger af prisen på fjernvarmen og Jimmi Eiberg vurderer, at besparelsen i et parcelhus i København svarer til cirka 500 kroner årligt, fordi fjernvarmen i København er relativ billig i forhold til andre steder i Danmark.

Hvis alle fjernvarmebrugere går i kælderen og sommerlukker, vil det samtidig kunne give massive besparelser på landets samlede CO2-regnskab. For hver gang en parcelhusfamilie drejer på sommerventilen, sparer de typisk 5 procent på deres energiforbruget og mindsker dermed deres CO2-udledning med 100 kg. Samlet kan vi altså spare klimaet for 180.000 ton CO2.

www.sommerluk.dk kan du se, hvordan du justerer dit varmeanlæg og finder sommerventilen.