Københavns Politigård

Den nyklassicistiske politigård i midten af København har undergået en gennemgribende renovering. Bygningen, som er opført til Politiet i årene 1918-24 og tegnet af Hack Kampmann, blev fredet i 1995.

Politigården, 1567 København V Vis placering på kort
  • Københavns Politigård: Den runde gård Københavns Politigård: Den runde gård
  • Københavns Politigård: Luftfoto Københavns Politigård: Luftfoto
  • Københavns Politigård: Udsnit af kontor Københavns Politigård: Udsnit af kontor
  • Københavns Politigård: Trappe Københavns Politigård: Trappe
  • Københavns Politigård: Trappe Københavns Politigård: Trappe
  • Københavns Politigård: Loft i forkontor til politidirektørens kontor Københavns Politigård: Loft i forkontor til politidirektørens kontor
  • Københavns Politigård: Gulvet i forhal til politidirektørens kontor Københavns Politigård: Gulvet i forhal til politidirektørens kontor
  • Københavns Politigård: Afløbsskjuler i gården Københavns Politigård: Afløbsskjuler i gården

FAKTA

Bygherre
Bygningsstyrelsen
Bruger
Københavns Politi
Arkitekt
Fogh & Følner A/S
Ingeniør
MOE A/S
Budget
171,3 mio.
Areal
42.000 m2
I brug
2018

Køenhavns Politigård har været under en stor renovering, der indeholdt genopretnings-, vedligeholdelses-, energioptimerings- og moderniseringsprojekter for et trecifret millionbeløb.

Som en del af den vanskelige øvelse at energioptimere en ældre, fredet bygning som Politigården er der isat energiglas, forsatsrammer er blevet tætnet bedre og vinduesbrystninger er blevet isoleret. Samtidig er varmerør blevet isoleret, og bygningens varmeanlæg er blevet opgraderet.

Endelig er der blevet monteret bevægelsesfølere på eksisterende belysning og nye lavenergi-lyskilder, og der er blevet opsat solafskærmning og strømspareskinner.

Genopretnings- og vedligeholdelsesprojektet bestod i en udvendig istandsættelse af sokkel, maling af vinduer indvendigt og udvendigt, indvendig genopretning af gulve, vægge og lofter mv. Desuden er  varmesystemet samt afløbs- og vandinstallationer blevet udskiftet.

Projekterne blev igangsat af et påbud fra Arbejdstilsynet om at forbedre bygningens indeklima. I den forbindelse blev det påvist, at den naturlige ventilation, som bygningen var født med, var blevet ødelagt af senere tiders arkitekter. Den naturlige ventilation er nu genetableret til gavn for indeklimaet.