Laboratorier til 131 millioner kroner skaber syddansk vækst

Et frostkoldt spadestik den 13. februar bliver startsignalet til opførelsen af fremtidens topmoderne laboratorier på Aalborg Universitet Esbjerg. Det statslige byggeri til 131 millioner kroner skal bane vej for regional vækst ved at give forskningen i energi, kemi, byggeri & anlæg, maskinkonstruktion og medialogi bedre rammer.

Facade Vest Facade Vest
31.01.2014

Det er det statslige ejendomsselskab Bygningsstyrelsen, som står for opførelsen af de nye faciliteter på Aalborg Universitets campus i Esbjerg. Projektet omfatter 4.500 m² nybyggeri i fem etager og ombygning af 1.000 m² eksisterende byggeri.

Ud over laboratorier og kontorer bliver der etableret større auditorier og bedre studiefaciliteter, som understøtter Aalborg Universitets særlige studieform med problemorienteret projektarbejde i grupper. Meget passende bliver det også et symbol på godt samarbejde at få taget første spadestik til byggeriet, når en rektor, en projektdirektør, en viceborgmester, en stedfortrædende campusleder og en arkitekt deltager i opgaven torsdag den 13. februar.

Tiltrækning og afsmitning

Nybyggeriet skal stå klar til brug midt i 2015, og det vil give forskere og studerende optimale vilkår for at arbejde med samfundsvigtige udfordringer inden for bl.a. energi- og miljøområdet.

Forbedringerne får betydning for universitetets evne til at tiltrække studerende og internationale forskerkapaciteter, og de skal være med til at skabe vækst hos virksomheder i regionen. Aalborg Universitet Esbjerg har i forvejen et tæt samarbejde om udvikling af teknologi og uddannelser til områdets store offshore-branche, og det bliver der endnu bedre muligheder for i fremtiden.

Fx vil forskere fra Institut for Energiteknik bruge de nye laboratorier til at forsyne den regionale energi-erhvervsklynge med viden om offshore-vindmøller, bioenergi, olie- og gasindvinding i Nordsøen og elektronik til energisektoren. De mere fleksible laboratorier vil blive benyttet i samarbejder med virksomheder som Mærsk Olie og Gas og Vølund.

Institut for Kemi og Bioteknologi vil indrette avancerede laboratorier til forskning i processer ved højt tryk og høje temperaturer samt til nanoforskning i rensningsprocesser og hurtig nedbrydning af materialer. Der bliver også bedre muligheder for kemianalyser, som kommer studerende, forskere og industrien til gode, og et samarbejde med Erhvervsakademi Sydvest og Plastcenter Danmark om udstyr og projekter vil blive styrket som led i udbygningen.

Program

Torsdag den 13. februar 2014 kl. 13-15, Niels Bohrs Vej 8, 6700 Esbjerg

13.00 Velkomst ved Ane T. O. Lyngø, teknisk chef, Aalborg Universitet.

13.00 Tale af Jan Quitzau Rasmussen, projektdirektør, Bygningsstyrelsen.

13.05 Tale af Jesper Frost Rasmussen, viceborgmester, Esbjerg Kommune.

13.10 Tale af Finn Kjærsdam, rektor, Aalborg Universitet

13.15 Tale af Pia Wiberg, Wiberg Arkitekter.

13.20 Tale af Lars Damkilde, stedfortrædende campusleder, Aalborg
          Universitet Esbjerg.

13.45 Første spadestik ved projektdirektør Jan Quitzau Rasmussen,
         viceborgmester Jesper Frost Rasmussen, rektor Finn Kjærsdam,
         stedfortrædende campusleder Lars Damkilde og arkitekt Pia Wiberg.

 

Yderligere oplysninger

- Lisa Sørensen, projektleder i Bygningsstyrelsen, tlf. 4170 1014.
- Christian Lietzen, presseansvarlig i Bygningsstyrelsen, tlf. 4170 1071.
- Kaspar Busk, projektleder, Aalborg Universitet, tlf. 9940 9545.
- Lars Damkilde, professor, stedfortrædende campusleder, AAU Esbjerg, tlf. 9940 7648.