KU, Anubis

Anubis benyttes først og fremmest til slagtning, klargøring og opbevaring af dyrepræparater, som de veterinærstuderende på KU SUND dissekerer i undervisningssammenhæng. I 2013 renoverede Bygningsstyrelsen Anubis for 11, 5 mio. kr. fra regeringens laboratorierenoveringspulje Unilab.

Grønnegårdsvej 1 , 2000 Frederiksberg Vis placering på kort
  • Udefra Udefra
  • Styring af proceskammer Styring af proceskammer
  • Proceskammer Proceskammer
  • Laboratorie Laboratorie
  • Kølerum Kølerum
  • Gulvsug Gulvsug

FAKTA

Bygherre
Bygningsstyrelsen
Bruger
Københavns Universitet
Øvrige
Rådgiver: Alectia og Rørbæk & Møller
Budget
11,5 mio.
Areal
187 m2
I brug
2013

Renoveringen

Bygningens centrale rum er et stort laboratorium, hvor dyr af forskellig størrelse håndteres, efter de er slagtet og før de lægges på køl eller konserveres med formalin.

I selve laboratoriet har renoveringen betydet nye overflader herunder en ny skridsikker gulvbelægning. I loftet er et kranspor udskiftet og suppleret med et langsgående spor fra indgangspartiet, og et transportsystem, der rækker ind i Anubis kølerum og fryserum.

Fra laboratorierummet er der via skydedøre adgang til henholdsvis køle- og fryserum. De gamle køle- og fryserum er kasseret, og nye og større køle- og fryserum er etableret.

State of the art laboratorieudstyr

Der er strenge krav til det udstyr, der bruges i processen med håndteringen af de døde dyr pga. de arbejdsmiljømæssige forhold. I selve laboratorierummet er der efter brugernes ønske derfor indbygget et stort specialfremstillet procesanlæg.

Procesanlægget indeholder et stort stinkskab, hvor de slagtede dyr kan injiceres med formalin. I forbindelse med stinkskabet er der indarbejdet to overrislingskamre, hvor dyrekroppene henholdsvis kan afdampe og overrisles med ethanol for at udvaske overskydende formalin. Når de injicerede dyr skal transporteres fra stinkskabet til overrislingskammeret, hænges de ind i et særligt fremstillet stativ med lukkede sider, for at formalindampene ikke skal sprede sig til omgivelserne, og køres direkte ind i overrislingskamrene.

I gulvet i laboratoriet er der desuden indlagt et gulvsug i forbindelse med et afløb til en lukket tank, der suger de giftige dampe samtidig med, at overskydende væske kan løbe fra.