Året der gik i Kunst 2013

  • Jette Gejl, skitseforslag til Niels Bohr Bygingen, Københavns Universitet, september 2013.  Rammen af aluminium afspejler H-tårnets identitetsskabende metal. Jette Gejl, skitseforslag til Niels Bohr Bygingen, Københavns Universitet, september 2013. Rammen af aluminium afspejler H-tårnets identitetsskabende metal.
  • To gange om året, den ene på Niels Bohrs fødselsdag d. 7.oktober, samles de lysende prikker og former det flygtige udsagn Jeg har set alt, og jeg ved alt. To gange om året, den ene på Niels Bohrs fødselsdag d. 7.oktober, samles de lysende prikker og former det flygtige udsagn Jeg har set alt, og jeg ved alt.
  • Forskelligartede støbninger med polerede overflader påsvejses og skaber skygger af solens stråler på det foranliggende rum. Forskelligartede støbninger med polerede overflader påsvejses og skaber skygger af solens stråler på det foranliggende rum.
  • I midten på en sort, blankpoleret granitplade står skulpturen, et frygtindgydende våben, navngivet efter ærkeenglen Gabriel. I midten på en sort, blankpoleret granitplade står skulpturen, et frygtindgydende våben, navngivet efter ærkeenglen Gabriel.
  • Uderummet får et svalt klima og rolig stemning med plads til refleksion og fordybelse for fakultetets studerende og ansatte. Uderummet får et svalt klima og rolig stemning med plads til refleksion og fordybelse for fakultetets studerende og ansatte.
  • Ingvar Cronhammar i samarbejde med Julie Kierkegaard, skitseforslag til Teologisk Fakultet, KUA3, Københavns Universitet, september 2013. Gårdrummet ved Teologisk Fakultet beplantes med en cirkulær lund af popler på op til 6-8 meter. Ingvar Cronhammar i samarbejde med Julie Kierkegaard, skitseforslag til Teologisk Fakultet, KUA3, Københavns Universitet, september 2013. Gårdrummet ved Teologisk Fakultet beplantes med en cirkulær lund af popler på op til 6-8 meter.
20.12.2013

"Det, kunsten kan bidrage med, og som gør den uundværlig i forbindelse med arkitekturen og de offentlige rum, er at den kan række ud over statik, brandveje, bevægelsesdiagrammer og alle de andre hensyn arkitekterne skal tage, og forsyne bygninger med en stoflighed, en indlevelse, en menneskelig skala, og ikke mindst en forestillingsevne".

-Morten Stræde, billedhugger, professor, tidligere kunstkonsulent for Bygningsstyrelsen, formand for Legatudvalget for Billedkunst 2014–2017.

 

Særlig værdi til statens bygninger

Kunsten skal berige os dér, hvor vi befinder os i hverdagslivet. Den skal ud af museerne og gallerierne, blande sig med vores fysiske omgivelser og interagere med os i dagligdagen. Kunstens rolle defineres fra tid til anden og fra sted til sted, men god kunst fortæller os altid noget om, hvem vi er og hvordan vi er her. Også på studiet og arbejdspladsen.

I den ånd, flankeret af Kunstcirkulærets ord, afsætter Bygningsstyrelsen som statslig bygherre midler til kunst, når vi bygger nyt, til eller om. Som byggende virksomhed prioriterer vi den disciplin, der populært kaldes bygningsintegreret kunst. Vi søger, at kunsten er stedsspecifik, at den skabes til og integreres i stedet – i bygningsdelene, funktionerne eller brugen af rummene.

Medie og greb varierer, men intentionen er den samme: At kunsten tilfører bygningen og brugernes oplevelse af den en ekstra dimension. Vores samling viser et facetteret udsnit af, hvordan kunsten kan påvirke stedet og arkitekturen, og dermed skabe merværdi for brugeren og offentligheden.

Når den rette kunstner vælges og opgaven stilles rigtigt, kan kunsten bidrage med en værdi til omgivelserne udover, hvad man umiddelbart kan forestille sig. Bygningsstyrelsens mål er at skabe det bedste match mellem bygning, brugere og kunstner. Kunstens rolle skal defineres i forhold til stedet med tanke på, hvordan den kommer til størst mulig gavn og glæde.

Året der gik i Kunst

I 2013 har vi tilføjet ti færdige værker til samlingen, godkendt 16 skitseforslag, der skal udføres frem til 2016, og udlånt et enkelt værk til Horsens Gymnasium.

Til januar barsler vi med en udstilling i Bygningsstyrelsens reception, der viser eksempler på kunstneres arbejdsproces med bygning og materiale. Desuden sætter vi en række projekter i værk blandt andet på Aarhus Universitet Health og ikke mindst på SDU Nyt SUND/Nyt OUH, hvor en nyskabende strategi med kunsten som funktion rulles ud over det næsten bymæssige bygningsværk.

 

Nye kunstværker i 2013

Rene Schmidt, Bjerget, Institut for Idræt, Syddansk Universitet

Viera Collaro, Krystallinske Refleksioner, Institut for Fysik og Kemi, Syddansk Universitet

Michael Mørk, Ingen titel, Fødevarebygningen, Københavns Universitet

Malene Landgreen, iNano, Aarhus Universitet

Tony Oursler, Institute of Advanced Studies, Aarhus Universitet

Jacob Kirkegaard, Love, KUA2, Københavns Universitet

Eva Koch, Time is a river, which sweeps me along, KUA2, Københavns Universitet

Tumi Magnusson, 2 UP 1 DOWN, KUA2, Københavns Universitet

Vinyl Terror og Horror, KUA2, Københavns Universitet

Claus Pedersen & William Hjorth, Frederikshavn Politistation

 

Nye skitseforslag i 2013

Maria Zahle, Institut for Energiteknik, Aalborg Universitet

Marie Kølbæk Iversen, Institut for Biologi, Syddansk Universitet

Thomas Locher, Juridisk Fakultet, KUA3, Københavns Universitet

Ingvar Cronhammar, Teologisk Fakultet, KUA3, Københavns Universitet

Lise Harlev, Det Informationsvidenskabelige Akademi, KUA3, Københavns Universitet

Jacob Nielsen, Det Informationsvidenskabelige Akademi, KUA3, Københavns Universitet

Kirsten Ortwed, Port til universitetstorvet, KUA3, Københavns Universitet

Tommy Støckel, Niels Bohr Bygningen, Københavns Universitet

Benandsebastian, Niels Bohr Bygningen, Københavns Universitet

Marie Søndergård Lolk, Niels Bohr Bygningen, Københavns Universitet

Marianne Hesselbjerg, Niels Bohr Bygningen, Københavns Universitet

Jette Gejl, Niels Bohr Bygningen, Københavns Universitet

Jesper Christiansen, Niels Bohr Bygningen, Københavns Universitet

Emil Salto, Niels Bohr Bygningen, Københavns Universitet

Mads Gamdrup, Niels Bohr Bygningen, Københavns Universitet

Pernille With Madsen, Niels Bohr Bygningen, Københavns Universitet